Roses – “oude” badplaats

Roses is een badplaats in het noord-oosten van Spanje. Deze badplaats is tevens thuishaven voor de belangrijkste vissersvloot van de Costa Brava, ondanks de toename van het toerisme door de jaren heen is de visserij wel het belangrijkste gebleven in de gemeente.

Roses – de historie

De oorsprong van de stad is terug te voeren tot ongeveer de 5e eeuw voor Christus. De stad zou ooit opgezet zijn door de grieken. Er zijn resten gevonden van voorwerpen en gebouwen in en omstreeks de stad die dateren van de 2e eeuw voor Christus tot ruim in de Christelijke periode. Zo ook de overblijfselen van de vroegchristelijke kerk en begraafplaats.

Het klooster, Santa Maria de Roses, wordt voor eerst genoemd in bepaalde documenten die uit 944 dateren. Vanuit het klooster is ook de stad Roses ontstaan. Sinds 1402 heeft de stad een eigen bestuur. Door verschillende besluiten van onder andere Karel V en Philips II zijn de mensen omstreeks 1550-1575 uit de ingebouwde stad Roses vertrokken en er net buiten gaan wonen om wrijving met de militairen te voorkomen. Daar waar de mensen zijn gaan wonen ligt nu de moderne stad Roses.

Vanaf de jaren 1690 tot ongeveer 1814 is stad totaal 4 keer overgenomen door de Fransen en werd telkens weer overgenomen door de Spanjaarden. In 1814 is de oude stad Roses totaal verwoest inclusief de militaire nederzetting en begon de moderne stad Roses zich steeds verder te ontwikkelen. In de periode na de 2e Wereldoorlog heeft de stad echt kunnen profiteren van het toerisme en zich verder kunnen ontwikkelen.

Vandaag de dag kunt u een bezoek brengen aan de oude Ciutadella (de belegeringsmuren) die volledig gerestaureerd zijn en waarbinnen een museum is gevestigd (2004). Over niet al te lange tijd zal ook een enigzins controlversiële restauratie van het Castell de la Trinitat klaar zijn voor bezichtiging.

Roses – de Feiten

de badplaats is gelegen in de provincie Gerona in de Costa Brava in de autonome regio Catalonië. De stad heeft een oppervlakte van totaal 46 vierkante kilometer en telt een kleine 18000 inwoners. Dit aantal groeit uit tot een kleine 90.000 in de zomermaanden dankzij het toerisme.

Vakantie Roses

Als u een badplaats zoekt in de Costa Brava en u houdt wel van een rijke historie met bezienswaardigheden in de omgeving dan is deze badplaats echt iets voor u. Er valt genoeg te beleven in de stad zelf en natuurlijk zijn er ook nog de vele overblijfselen van de oorlogen en eerdere nederzetting in de omgeving. Een vakantie Roses staat praktisch garant voor vermaakt!