Mallorca – één van de Spaanse eilanden

Mallorca, wat ook vaak als Majorca wordt geschreven is een van de eilanden die tot Spanje behoren. Het eiland ligt aan de oost kant van het land in de Middellandse Zee. Een populair eiland voor toeristen met name voor Britten, Duitsers maar ook Nederlanders reizen vaak af naar dit eiland. Door de idealistische ligging in de Middellandse Zee heeft het eiland vele prachtige zandstranden waar men vele uren kan genieten van het strand, de zon, de zee en de gezelligheid die er heerst. Mallorca is een eiland om lekker naar toe op vakantie te gaan.

Mallorca – de Geschiedenis

Het eiland werd al in 120 voor Christus door de Romeinen veroverd en zij stichten direct de stad Palma. In de eeuwen hierna is het eiland vaak in handen geweest van diverse volken. Zo kwamen na de Romeinen de Vandalen, de Byzantijnen en de Moren. De Vikingen hebben omstreeks 860 de Balaeren (de eilandengroep waar ook Majorca binnen gelegen is) aangevallen en kwam eerst op Ibiza, toen op Formentera en toen op Mallorca uit.

Het heeft tot 1229 geduurd alvorens de Spanjaarden weer probeerden het eiland in Spaanse handen te krijgen echter bleven de Moslims weerstand bieden vanuit de bergen op het eiland. In de periode na 1276 is het eiland bijna 70 jaar lang een zelfstandig koninkrijk geweest tot het daarna ineens een provincie van het koningkrijk Aragón werd. De autonomie die het eiland nu heeft, werd pas veel later in 1983 verkregen.

Mallorca – de Feiten

Het eiland Majorca valt binnen de eilandengroep de Balaeren en ligt in de Middellandse Zee ten oosten van Spanje en behoort ook tot dit land. Het eiland heeft een totale oppervlakte van 3640 vierkante kilometer en telt een kleine 846.000 inwoners (telling 2008). De meest gesproken talen zijn het Catalaans en het Spaans hoewel het eiland ook nog de eigen spreektaal Mallorquin heeft. Natuurlijk worden de Duitse en Engelse taal ook redelijk beheerst bij de hotels en vakantieorganisaties in verband met de vele toeristen die afkomstig zijn uit die landen.

Majorca – de Verdeling

Het eiland is verdeeld in een flink aantal gemeentes. Totaal zijn er 53 gemeentes over het eiland verdeeld. De hoofdstad is Palma de Mallorca dat vaak gewoon Palma genoemd wordt en ligt op het zuidelijke deel van het eiland. Ook het vliegveld Palma de Mallorca ligt bij de hoofdstad waar jaarlijks vele toeristen op aan komen en vanaf vertrekken.

Het eiland heeft 2 bergachtige gebieden die ook met een auto goed te bereiden zijn op de wegen die vol zitten met S bochten en slingers. Maar stel u toch eens voor dat u bovenop het hoogte punt van het eiland bent, wat voor een uitzicht u dan heeft, vanaf ruim 1445 meter hoogte. Verder heerst er op het eiland een Mediterraan klimaat wat inhoudt dat het Mallorca droge zomers kent en milde vochtige winters. Door de milde winters is het eiland ook erg populair bij mensen die niet in Nederland willen blijven gedurende de koude periode.

Een vakantie Mallorca is de moeite waard

Al met al kan er wel gesteld worden dat een Mallorca vakantie zeker de moeite waard is. Het eiland is daadwerkelijk prachtig met heerlijke stranden en een zee die lekker op temperatuur is. Er zijn op het eiland een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn zoals de vuurtoren op het meest noordelijke puntje van het eiland maar de bezienswaardigheden liggen echt verspreid over het eiland wat het er niet echt gemakkelijk op maakt. Toch kan een vakantie Mallorca voor een ieder geen kwaad.