Canarische Eilanden – Spaanse eilanden groep

De Canarische Eilanden zijn een groep eilanden die behoren tot Spanje. Op iets meer dan 100 km van de Zuid-Marokkaanse kust liggen deze eilanden in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep ligt in haar eigen autonome regio behorend bij de andere 16 Spaanse autonome regio’s. Het bijzondere aan deze eilandengroep is dat er 2 hoofdsteden zijn, te weten; Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.

Totaal telt de eilandengroep 13 verschillende eilanden. De groep wordt onderverdeeld in 2 groepen, namelijk de grotere eilanden en de kleinere eilanden. Bij de grotere eilanden horen: El Hierro of Ferro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife. Bij de kleine eilanden horen: Graciosa, Alagranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste.

De Canarische Eilanden zijn zeer in trek als vakantiebestemming in zowel de zomer als in de winter maanden.

De Geschiedenis van de Canarische Eilanden

Het is door de meeste wetenschappers geaccepteerd dat de oorspronkelijke bewoners van de eilandengroep de Guanchen waren. Volgens diverse schattingen en bewijzen heeft dit volk zich er rond 2000 voor Christus gevestigd en heeft zich al die tijd kunnen ontwikkelen, afgezonderd van de rest van de wereld. Dit volk toont verschillende overeenkomsten met de Portugese tak van de Cro-Magnons die zich op de aarde voortbewogen rond 8000 voor Christus uit de Muges Regio.

Pas in de 15e eeuw na Christus (bijna 3500 jaar lang heeft dit volk zich afgezonderd kunnen ontwikkelen op de eilanden) werden de eilanden overgenomen door de Spanjaarden. In de tijden daarvoor waren er verschillende volken, waaronder de Romeinen, die de eilanden wel kenden maar er niet heen gingen. Het had ten slotte ook geen strategische ligging voor de handel, oorlog of andere zaken.

In de periode van 1550 tot 1600 hebben zich ook meerdere Vlamingen op de eilanden gevestigd. De bewijzen hiervan zijn vandaag de dag nog zichtbaar aan de diverse Vlaamse straatnamen die men er kan vinden. Verder hebben de eilanden altijd al in rust kunnen groeien en ontwikkelen zonder last te hebben van burgeroorlogen, wereldoorlogen, bezettingen en dergelijke. Een belangrijke feit voor de ontwikkeling van de Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden – de Feiten

Als er gekeken wordt naar de gehele eilandengroep dan zijn er een aantal feiten van bekend. De oppervlakte van de gehele eilandengroep bedraagt maar liefst 7447 vierkante kilometer en er wonen zo’n 2 miljoen mensen verdeeld over de eilanden. De gehele eilandengroep behoort tot Spanje en Spaans is dan ook de eerste taal op de eilanden. Wel worden hierook andere talen gesproken in verband met de toeriste grotere eilanden en de vele toeristen die hier naar toe komen. Duits, Engels, Frans en Nederlands zijn redelijk normale talen om op de eilandengroep tegen te komen.

Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van deze eilandengroep. Met een dikke 2000 vierkante kilometer en bijna 900.000 inwoners een belangrijke speler binnen de economie van de eilandengroep. Het eiland bevindt zich op zo’n 200 km van de kust van Marokka in de Atlantische Oceaan. Het eiland kent een heel wisseld landschap met fraaie bergpartijen in het noordoosten boven de hoofdstad Santa Cruz. Daarnaast heeft het eiland ook een aantal bezienswaardigheden die voor alle type toeristen zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De El Teide is hier één van. Het eiland staat bekend mede om het toerisme. Op zo’n 4,5 uur vliegen vanuit Nederland of België is het eiland aardig in trek met name badplaatsen zoals Puerto de la Cruz aan de noordoostelijke kust.
lees meer over Tenerife.

Fuerteventura

Fuerteventura is ook een van de Canarische Eilanden en behoort ook tot het land Spanje. In de Atlantische Oceaan gelegen op zo’n 100 km voor de noordwestkust van Afrika ligt dit prachtige woeste eiland. Waar op de meeste eilanden van de eilandengroep bananen worden geteelt voor de export staat dit eiland juist bekend om de geitenkaas. Het eiland telt 80.000 inwoners en 100.000 geiten die ook overal vrij lopen. Je kunt dus zomaar een geit tegenkomen bij het oversteken van de straat.

Waar het eiland eerder een belangrijke rol speelde binnen de cosmetica door de productie van Aloe Vera is dat door de jaren heen aardig teruggelopen. Slechts op enkele akkers over het eiland verdeeld vindt je nog getuigenis van de toenmalige grootschalige Aloe Vera productie. Fuerteventura is een eiland dat als voorbeeld kan dienen wat voor negatieve invloeden massatoerisme kan hebben. De bewoners gingen zich richten op het toerisme en snel en makkelijk geld verdienen in plaats van het verzorgen van hun land.

Steeds minder wordt er op het eiland gewerkt aan de landerijen en steeds meer hotels worden aan de zuidkust van het eiland de grond uit gestampt. Toch blijft het eiland een genot om te bezichtigen en te bezoeken met prachtige vergezichten, woeste natuur op sommige plaatsen en wilde kust.
lees meer over Fuerteventura.

Lanzarote

Lanzarote is één van de Canarische Eilanden met een maanachtig landschap. op zo’n 130 km voor de noordwestkust van Afrika ligt dit eiland ten noorden van Fuerteventura in de Atlantische Oceaan. Het is een volledig vulkanisch eiland en is meer dan 15 miljoen jaar geleden ontstaan door diverse uitbarstingen. Het is voor de grotere eilanden een relatief klein eiland. Zelfs als de bijbehorende kleine eilanden van Lanzarote meegeteld worden dan is het eiland nog maar 846 vierkante kilometer groot en telt ook maar 123.000 inwoners (volgens de telling in 2005).

Landerijen kom je bijna niet tegen op het eiland omdat het door vulkaanuitbarstingen in de 18 en 19e eeuw bijna volledig bedekt is met uitgehard lava. Daarnaast wordt het eiland ook geteisterd door de passaat, een vochtige sterke wind uit het noorden waar de bewoners ondertussen mee om weten te gaan. Aangezien de landbouw moeilijk is om dit eiland is het bijna volledig afhankelijk van het toerisme. Er zijn op het eiland dan ook een park en prachtige steden aanwezig om de toerist te kunnen vermaken.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de Cueva de los Verdes en Jameos del Agua, de lavatunnels van het eiland? Er zijn daarnaast ook een aantal populaire badplaatsen te vinden op het eiland waar menig toerist langs komt. Al met al een eiland dat je zeker een keer gezien moet hebben.
lees meer over Lanzarote

Gran Canaria

Gran Canaria is één van de populairste eilanden van de Canarische Eilanden groep. Het eiland ligt net als de andere in de Atlantische Oceaan op zo’n 210 km voor de noordwestkust van het continent Afrika. Net al Lanzarote heeft ook Gran Canaria een vulkanische oorsprong. Toch is er een compleet ander klimaat onder andere door de bergen die het eiland rijk is. Het hoogste punt van het eiland bedraagt maar lieft 1949 meter. Er heerst op het eiland een subtropisch klimaat.

De gemiddelde jaartemperatuur ligt zo rond de 22°C wat ook ongeveer de gemiddelde temperatuur van de omliggende zee is. Waar het noordoosten van het eiland natter en minder zonnig is het zuidwesten van het eiland onder de bergen juist droger, warmer en minder winderig. Jaarlijks komen er ongeveer zo’n 2,2 miljoen bezoekers naar het eiland die hier hun hardverdiende geld uitgeven. Dit maakt het toerisme dan ook de belangrijkste bron van inkomsten voor de economie van het eiland maar ook van de Canarische Eilanden.

Één van de hoofdsteden van de eilandengroep ligt ook op Gran Canaria, Las Palmas waar ook ongeveer de helft van de totale bevolking woonachtig is. Ook dit is één van de eilanden die u absoluut eens bezocht moet hebben.
lees meer over Gran Canaria.

Vakantie Canarische Eilanden

Zoals u zich vast voor kunt stellen is deze eilandengroep erg in trek bij toeristen. Niet alleen de eilanden afzonderlijk maar de gehele groep trekken jaarlijks vele miljoenen toeristen naar zich toe die zich vaak ook niet aan 1 eiland binden. Het toerisme is binnen de gehele eilandengroep ook de belangrijkste bron van inkomsten.

Om hier op in te spelen vindt u overal goeie hotels, prachtige appartementen en vele parken, themaparken, winkelcentra en overal heerlijke restaurantjes waar u de plaatselijke specialiteiten kunt proeven. Al met al is een vakantie Canarische Eilanden zeker de moeite waard.