Lanzarote – Vulkanisch eiland

Lanzarote is ook één van de Canarische Eilanden gelegen in de Atlantische Oceaan en behorend bij Spanje. Het bijzondere aan dit eiland is dathet een echt vulkanisch eiland is. Het eiland is 15 miljoen jaar geleden door een vulkaan uitbarsting ontstaan. Ook in de 18e en 19e eeuw zijn er op het eiland nog vulkaan uitbarstingen geweest die totaal 11 dorpen volledig verwoest en opgeslokt zijn. Het grootste deel van het eiland ziet er uit als een maanlandschap door de bedekking van het afgekoelde lava. Er is ook bijna geen begroeiing aanwezig waardoor de inwoners bijna volledig op het toerisme aangewezen zijn.

Lanzarote – vaak getroffen

Het eiland is niet alleen getroffen door de vulkaanuitbarstingen in de 18e en 19e eeuw maar wordt jaarlijks ook geteisterd door de passaat, een vochtige noorder wind. De inwoners van het eiland hebben de passaat echter in hun voordeel weten om te zetten. Door gewassen in bakken met muren te plaatsen kan het vocht uit de wind opgevangen worden in de stenen. ‘s Nachts wordt dit vocht dan opgevangen door de aarde en zo kunnen de inwoners toch kleinschalig gewassen verbouwen op het verder onbehandelbare land.

Bezienswaardigheden Lanzarote

Het eiland is een enorme toeristische trekpleister mede door de vulkanen en profiteerd ook mee van het toerisme van Fuerteventura dat vaak voor een dag de oversteek maakt naar Lanzarote om ook hier te kijken. Voor de toeristen is er onder andere het Timanfaya, een nationaal park dat bestaat uit vulkaankraters en lavavelden. Hier bevinden zich ook diverse magmakamers waar aan de toeristen getoond wordt hoe warm lava is.

Op slechts 10 centimeter diep kan het grind niet meer in de hand gehouden worden. Zo’n 90 centimeter dieper zijn de stenen zo heet dat als er stro tegen aan gehouden wordt het spontaan ontbrandt. Ook wordt aan de toeristen getoond wat een spuit krater is, er wordt dan water uit een emmer een gat in gegoten wat dan vervolgens met grote kracht omhoog gespoten wordt. Een prachtig gezicht.

Als u over het eiland rond reist ziet u vele huizen staan van bewoners allemaal in dezelfde kleuren. Deuren en kozijnen zijn allemaal groen, blauw of bruin en geen enkel gebouw is hoger dan 4 verdiepingen. De traditionele kleurstellingen zijn door Cesar Manrique vastgesteld als oorspronkelijke kleuren van het eiland en dit heeft hij willen behouden en dat is hem dan ook gelukt. Erg leuk om te zien

Het eiland heeft ook nog de Cueva de los Verdes en Jameos del Agua waar de lavatunnels zich bevinden. Dan is er nog de oude hoofdstad om te bezichtigen, Teguise, de cactustuin bij guatiza, het uitzichtpunt Mirado del Rio en het vroegere woonhuis van de kunstenaar Manrique.

Lanzarote – de Feiten

Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan op zo’n 130 kilometer ten noordwesten van de Afrikaanse kustlijn. Het eiland behoort tot de Canarische Eilanden en daarmee dus tot Spanje. De totale oppervlakte van het eiland is zo’n 846 vierkante kilometer waar zo’n 125.000 mensen woonachtig zijn. Er zijn totaal 7 gemeenten op het eiland te vinden; Arrecife, Haria, San Bartolome, Teguise, Tias, Tinajo en Yaiza. Het eiland is erg populair bij toeristen mede vanwege de badplaatsen die zich aan de zuidkant van het eiland bevinden. De bekenste badplaatsen zijn: Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise. Verder komen er vooral Duitsers, Engelse en Nederlanders naar dit eiland toe. Het is echt een eiland waar een ieder eens geweest moet zijn.

Vakantie Lanzarote

Als u op vakantie gaat naar dit eiland dan is dat een goede keus. Er is van alles te zien en te beleven op dit vulkanische eiland en u hoeft zich er echt niet te vervelen. Als u uitrusten combineert met bezichtigen dan kunt u zich gerust 2 weken vermaken op het eiland. Als u bezienswaardigheden gaat bezoeken zoals de cactustuin , Cueva de los Verdes en natuurlijk een must see Timanfaya dan weten wij wel zeker dat u zich zult vermaken tijdens uw vakantie Lanzarote.