Fuerteventura – Een van de Canarische Eilanden

Fuerteventura, wat letterlijk sterke wind betekend, is een van de Canarische Eilanden op zo’n 100 kilometer voor de noordwestkust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Net als de andere eilanden van deze eilandengroep behoort ook dit eiland tot Spanje. Onherbergzaam is de eerste indruk die mensen vaak krijgen bij het eerste aangezicht van het eiland. Door een vulkanische uitbarsting is het eiland ooit tot stand gekomen. Er heerst een overheersend droog klimaat wat ook te zien is op het eiland. Toch is het een populaire vakantiebestemming voor vele toeristen vanuit Nederland, België, Duitsland en Engeland.

Fuerteventura en Geitenkaas

Waar op de meeste Canarische Eilanden de banaan centraal staat als belangrijkst export product is dit op dit eiland juist geitenkaas. Het eiland kent zo’n 86.000 inwoners en 100.000 geiten die vrij over het eiland lopen. Naast geitenkaas exporteerde het eiland eerder de belangrijkste ingrediënten voor vele cosmetica producten, Aloe Vera, maar door het toenemende toerisme zijn de inwoners zich gaan richten op andere bronnen van inkomsten waardoor de hele productie van cactussen voor dit product verloren zijn gegaan. Slechts op enkele akkers over het eiland verdeeld vindt je nog getuigenis van de toenmalige grootschalige Aloe Vera productie.

Waar andere eilanden juist hebben geprofiteerd van het toerisme heeft Fuerteventura ook te leiden gehad van het toenemende massatoerisme. Natuurlijk heeft het eiland er ook een groot voordeel bij maar datgene waar de inwoners goed in waren om te verbouwen is allemaal verloren gegaan vanwege het toerisme. Op de andere eilanden is het uitbreiden van de accommodaties voor toeristen aan banden gelegd maar op dit eiland niet. Dit heeft tot gevolg dat er vele nieuwe hotels en appartementencomplexen worden gebouwd op wat voorheen akkers van boeren waren. Als het eiland op deze manier doorgroeit gaan bepaalde gebieden nog verloren door het toerisme.

De unieke vorm van agrarische productie die Fuerteventura circa 25 jaar geleden al aan het opbouwen was is compleet teneer gedaan doordat vele mensen emigreerden naar eilanden als Cuba en landen als Venezuela. Toen het toerisme in die periode aan begon te trokken stopten de mensen massaal met het richten op terrassenbouw op vulkaanhellingen en irrigatiesystemen en richten ze zich op hotels, werken in het toerisme en amuzement. Een gevolg dat destijds bijna niet te overzien was.

Fuerteventura – grote verschillen

Het eiland staat bol van de grote verschillen en dan met name de verschillen tussen noord en zuid. In het zuid(westen) van het eiland zijn volop toerisme, bewoning en activiteiten aanwezig waar dit in het noorden juist kale vlaktes zijn met lange kale stranden, die overigens uitermate geschikt zijn voor wind en kite surfers. Waar de visserij in Spanje door het massatoerisme te kampen heeft gehad met grote veranderingen is dit op Fuerteventura vrijwel gelijk geblijven. Vis wordt hier nog steeds gevangen met hengel en haak. Dit komt mede door de rotsige zeebodem die om het eiland heen ligt. Een van de populairste vissen uit de omgeving is de Papagaaivis (Vieja, uitspraak: bjecha).

Fuerteventura – de Feiten

Het eiland is gelgen in de Atlantische Oceaan en hoort bij de Canarische Eilanden, liggend in de gelijknamige autonome regio van Spanje. Het eiland heeft een oppervlakte van zo’n 1660 vierkante kilometer en telt een kleine 86.000 inwoners. Totaal zijn er op het eiland 7 gemeenten te vinden. Het eiland is erg in trek bij wind- en kitesurfers. Water dient net als in de rest van Spanje uit flessen gedronken te worden omdat het bodemwater niet gefiltert / niet goed gefiltert wordt. Als u houdt van rust, zon, zee en strand dat zit u op dit eiland zeker goed. Houdt wel rekening met de soms harde wind en pas ook op als u gaat shoppen in het zuidwesten van het eiland in verband met de vele dieven en oplichters. Wees gewaarschuwd.

Vakantie Fuerteventura

Als u van plan bent op vakantie te gaan naar dit eiland dan is dat een verstandige keus. Ondanks het feit dat het toerisme de originele bron van inkomsten bijna vernietigd heeft is het natuurlijk wel zo dat alles voor de toeristen nu goed geregeld is. Prachtige hotels, appertementencomplexen, stranden, zwembaden en bezienswaardigheden zoals botanische tuinen sieren het eiland om u vele uren te vermaken. U kunt prima shoppen in het zuid-westen van het eiland of als u een auto huurt kunt u ook een rondrit maken over het eiland. Let dan wel goed op dat u op de verharde wegen blijft anders heeft u direct geen dekking meer als er iets gebeurd. Al met al zijn er genoeg redenen te verzinnen om direct die Vakantie Fuerteventura te boeken.