Tenerife – grootste eiland Canarische Eilanden

Tenerife (uitspraak: Té-Nè-Ri-Fe) is het grootste eiland van de Canarische Eilanden behorend bij Spanje. Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan op zo’n 200 km afstand voor de noordwestkust van Afrika. Het eiland is door een vulkanische uitbarsting ooit tot stand gekomen. De hoogste berg van het eiland is de El Teide, een vulkaan, met ruim 3718 m hoogte, tevens het hoogste punt van Spanje. Net als de andere eilanden van deze eilandengroep is Tenerife een populaire bestemming bij vele toeristen.

Tenerife – de Geschiedenis

Het eiland is al bewoont vanaf zo’n 2000 jaar voor Christus. De originele bewoners, de Guanchen, stonden bekend als de moedigste en meest gevreeste mensen van de Canarische Eilanden en omstreken. Van origine waren dit grot/holbewoners en zij balsemden en begroeven hun overledenen in grotten op het eiland. Er gaan verschillende discussies rond over hoe deze mensen op de eilanden terecht zijn gekomen. Zij konden namelijk geen kennis of kunde vervaardigen over zeevaartuigen, dus hoe komt iemand dan op een eiland?

Vliegtuigen bestonden ten slotte nog niet. Zo’n 500 jaar geleden werd de conquistador Alonso Fernandez de Lugo naar de eilandengroep gestuurd om hier de laatste bastaarden van de eilanden te jagen. Echter was dit een niet te gemakkelijke opdracht. Er werd eerst hevig weerstand geboden totdat de bewoners duidelijk maakten dat zij zich ook wouden aanpassen aan het nieuwe regime. De baai waar de conquistador aan kwam, Añanza, is nu de haven van Santa Cruz.

Bencomo was de koning van de Raoro, de eigenlijke bewoners van Tenerife. Met alle krijgers die hij had trok hij ten strijde om de indringers terug te dringen tot de baai van Acentejo. Vele indringers lieten het leven en ook de Lugo raakte ernstig gewond. Pas anderhalf jaar later, in 1495, veroverde de Spaanse kroon het eiland. Hoe? Doordat de Guanchen niet tegen de stank van alle lijken konden en gaven zich over aan de Spanjaarden. Op de plaats waar in eerste instantie een overwinning werd behaald door de Guanchen staat nu een muurschildering van een Guanche die op een hoorn het overwinningssignaal blaast. De plaats waar deze schildering zich bevindt heet La Matanza (de slachter).

Zoals over zoveel in de tijd van Franco werd het verboden over de oorsprong van het eiland te praten. Echter veel later werd het erkend en nu zijn de mensen die van de oorspronkelijke bewoners afstammen trots op hun voorvaderen. In Candalelaria zijn nu monumenten te vinden die de koningen van eerder eren. Zeven bronzen beelden met koninklijke scepter, stenen wapens, houten speren, sikkels en andere symbolische voorwerpen geven daar te kennen wat er gebeurd is. Vandaag de dag is deze plek een populaire toeristische trekpleister. Zeer populair is natuurlijk de Last Minute Tenerife en voor de echte genieters onder ons de All Inclusive Tenerife. Bij de All Inclusive Tenerife wordt u volledig in de watten gelegd en kan uw ontspannen vakantie direct beginnen.

Tenerife – de Feiten

Het eiland is gelegen in de Atlantische Oceaan en hoort bij de Canarische Eilanden en ligt in de gelijknamige autonome regio van Spanje. Het eiland heeft een oppervlakte van zo’n 2060 vierkante kilometer en er wonen zo’n 800.000 mensen verdeeld over het eiland. De belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland zijn de El Teide, de piramides van Güímar, Loro Parque in Punta Brava, Puerto de la Cruz en Siam Park een groot waterpark op het eiland voor de toeristen.

Carneval speelt een belangrijke rol in het leven van de bewoners van het eiland. Jaarlijks wordt het carneval georganiseerd net als het Romeria (oogstfeest). Jong en oud vieren deze feesten samen. Het zuidwesten van Tenerife wordt met name veel bezocht door toeristen, hier bevinden zich dan ook de meeste accommodaties. De populairste badplaats is Puerto de la Cruz aan de noordelijke kust. Vanuit Nederland en België bent u met zo’n 4,5 uur vliegen op het eiland.

Activiteiten op Tenerife

Als u op het eiland bent dan is het wel leuk te weten wat u zoal kunt doen. U kunt een bezoek brengen aan één van de eerder genoemde parken of bezienswaardigheden maar veel spectaculairder voor sommigen is het spotten van dolfijnen, walvissen en bruinvissen. Vanuit Los gigantes wordt uitgevaren om dit te gaan doen met toeristen. Een andere populaire activiteit die op het eiland wordt ontplooid voor toeristen is wandelen in de buurt van de vulkanen of natuurlijke omgevingen.

Het geeft een sensationeel gevoel als u bijvoorbeeld langs de El Teide aan het wandelen bent. Verder kunt u er zwemmen in de zee, duiken maar ook windsurfen valt onder de mogelijkheden. Al met al zijn er genoeg activiteiten om u wel enige tijd bezig te houden.

Vakantie Tenerife

Als u van plan bent op vakantie te gaan naar één van de Canarische Eilanden dan biedt dit eiland wellicht uitkomst voor velen. De rijke historie, monumenten, natuurlijke parken, vulkanen, activiteiten en accommodaties zijn ronduit prachtig en goed. U kunt zich hier dus vele uren vermaken zonder dat u zich ooit hoeft te vervelen. Het weer is uit uitstekend in orde. De temperaturen liggen tussen de 19 en 25 graden het hele jaar door. Dit houdt ook in dat de zee lekker opgewarmt is, dus watertemperaturen van 22 graden zijn niet ongewoon. Al met al genoeg redenen om die vakantie Tenerife snel te gaan boeken!