Menorca – het kleinere eiland

Menorca ligt net als der grote broer Mallorca in de Balaeren in de Middellandse zee ten oosten van Spanje. Officieel heet het eiland Minorca maar door de uitspraak van de naam is Menorca een bekend begrip geworden. Minorca is afkomstig van het Latijn, insula minor, wat kleiner eiland betekend. Het heeft deze naam onder andere te danken aan het feit dat het zo dicht bij Mallorca is gelegen en overeenkomsten heeft en toch ook weer heel anders is, met name kleiner. Er ligt slechts 75km tussen Mallorca en Menorca en met mooi en helder weer kun je vanaf de een de ander zien.

Menorca – de Geschiedenis

Het eiland heeft een geschiedenis die al teruggaat tot de 11e eeuw voor Christus. Destijds was het in handen van de Grieken die in 1000 voor Christus grote talaiot-bouwsels maakten en de steden van het eiland ommuurde als verdediging tegen mogelijke invasies. Dit heeft zeker geholpen. Pas in 205 voor Christus werd het eiland voor het eerst binnengevallen door de Feniciër Mago, de broer van Hannibal, en sticht direct een eigen stad, Mahon. Niet erg veel later word Menorca weer aangevallen ditmaal door de Romeinen die het hele eiland overnemen.

Bijna 550 jaar lang weten de Romeinen het eiland in bezit te houden tot het uiteindelijk in 425 na Christus in handen valt van de Vandalen. Ook de Vandalen hebben het eiland bijna 500 jaar in handen weten te houden tot het door de Moren overgenomen wordt in 903.

In het jaar 903 wordt Ciutadela de Menorca de nieuwe hoofdstad van het eiland. In het jaar 1287 krijgen de Spanjaarden onder leiding van Alfons II van Aragón het in handen. Vele jaren van vrede gaan weer voorbij tot uiteindelijk in 1535 de eerste stad overvallen wordt door piraten. De getroffen stad; Mahon. Niet veel later, 1558 is het weer raak maar dit keer de hoofdstad van het eiland dat getroffen wordt. Lange tijd gebeurd er vrij weinig tot het begin van de 18e eeuw. Niet alleen komen er dan Engelsen maar ook Nederlanders.

De Hollanders hebben het bezit afgegeven na een volledige rondreis en inventarisatie van Minorca aan de Engelsen. Nog geen 50 jaar later komt het eiland in handen van de Fransen maar 7 jaar later is het weer terug in Engelse handen tot het in 1781 door Spaans-Franse troepen veroverd wordt voor Spanje. In de jaren daarna wisselt het eiland nog 2 maal van Agressor tot het uiteindelijk in Spaanse handen blijft.

Menorca – de Feiten

Minorca is een eiland gelegen in de eilandengroep de Balaeren in de Middellandse Zee ten oosten van Spanje waar het eiland toe behoort. Menorca heeft een totale oppervlakte van zo’n 700 vierkante kilomter waar een kleine 80.000 mensen woonachtig zijn. De taal is net als op Mallorca Catalaans en Spaans en het eiland geniet van hetzelfde klimaat, Mediterranees. De officiële naam van het eiland is Minorca maar het staat bij de mensen in de wereld beter bekend onder de naam Menorca.

Vakantie Menorca

Als u een vakantie aan het plannen bent naar dit Spaanse eiland dan zit u zeker goed. Een aantal bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn zoals Navetes en Talaoits en 2 belangrijke steden die ook voor de toerist veel te bieden hebben, te weten; Ciutadella de Menorca en Mao. Het weer en de stranden zijn er ronduit fantastisch en op heldere dagen kunt u vanaf het zuidelijkste puntje ook de grotere broer Mallorca zien liggen op slechts 75 km afstand. Al met al maakt dit een vakantie Menorca zeker de moeite waard.