Madrid – hoofdstad en grootste stad van Spanje

Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje maar ook de grootste stad. Het ligt in het midden van het land op de Spaanse hoogvlakte en is de op 2 na grootste stad van de Europese Unie. Ook is het een officiële wereldstad. De stad is gelegen in de gelijkname autonome regio en provincie Madrid waarmee het voor Spanje een belangrijk onderdeel van het land vormt.

Madrid – de geschiedenis

Ten opzichte van andere Spaanse steden is deze hoofdstad een vrij jonge stad. De eerste vondsten van bewoning zijn pas in de 9e eeuw na Christus gedaan. In tegenstelling tot Sevilla, Barcelona en Valencia zijn er in Madrid nooit sporen gevonden van vroegere bewoning wat vermoedelijk alles te maken heeft met de ligging van de stad in het midden van Spanje waardoor het niet geschikt is voor een haven.

In de 9e eeuw was het schiereiland grotendeels in handen van de Moren. In die periode is er door de heerser van de Moren een paleis gebouwd  op de plek waar wij tegenwoordig het Palacio Real van kennen. Tevens werd daar een kleine citadel gebouwd met de naam al-Mudaina. Het paleis stond aan de rivier Manzanares die door de Moren al-Majrit (Margerit) genoemd werd wat weer letterlijk waterbron betekend. De naam van de stad Madrid is hier van afgeleid.

Het citadel van de Moren werd in 1083 veroverd door de Cstilianen die op weg waren naar Toledo. De moskee die toen in Madrid stond werd omgedoopt tot kerk, namelijk de Almudena Kathedraal. Ondanks de verovering bleven er toch Moren woonachtig in het citadel samen met een aantal joden. Dit ging zo door tot ver in de 15e eeuw.

De 18e en 19e eeuw hebben het beeld van Madrid gevormt tot dat wat wij nu kennen. Filips V besloot vanwege het slechte aangezicht van de stad een aantal nieuwe paleizen te laten bouwen. Hierbij hoorde ook het huidige Koninklijk Paleis. Na Filips V kwam Karel de Derde in 1716-1788 die pas echt veel voor de stad heeft betekend. Hij liet bruggen, ziekenhuizen en parken bouwen, legde groenen lanen en fonteinen aan en verbeterde daarmee het aangezicht van de stad nog veel verder. In het begin van de 19e eeuw werd de stad wederom veroverd, ditmaal door Napoleon Bonaparte waardoor de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1814 kwam Fernando VII opnieuw op de troon. Vanaf dat moment begon in Madrid een periode met afwisselend liberale en conservatieve politieke stromingen.

In het begin van de 20e eeuw, de jaren 20, begon de stad opnieuw exponentieel te groeien en liep het inwoner aantal over de miljoen mensen. De stad werd verder uitgebreid en er werden steden en dorpen aan de stad vastgebouwd waardoor de stadsgrenzen enorm verlegd werden.

Al met al geen hele lange geschiedenis voor een stad als Madrid maar zeker wel een bewogen historie.

Bezienswaardigheden Madrid

Madrid staat bekend om het grote aantal bezienswaardigheden dat er te vinden is. Met name vanwege de dele musea en historische monumenten die zich er bevinden. Een aantal van deze bezienswaardigheden zijn; Plaza Mayor (centrale plein), Koninklijk Paleis, Puerta del Sol, Gran Via, Puerta de Alcala, Teatro Real, Torres KIO, Plaza de Oriente, Plaze de España en natuurlijk het Zoo Aquarium Madrid. De gouden kunstdriehoek is u misschien ook wel bekend, de drie bekendste musea van Madrid te weten; Museo del Prado, Museo Thyssen-Bornemisza en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. Daarnaast bevinden zich ook nog een aantal bekende kerken in de stad zoals de Kathedraal la Almudena, San Isidro el Real, San Francisco el Grande. Vergeet ook vooral niet de Las Ventas de grootste stierenvechtarena van Spanje.

Madrid – de Feiten

De stad is gelegen in het midden van Spanje in de gelijknamige provincie in de autonome regio Comunidad de Madrid. De totale oppervlakte van de stad is zo’n 607 vierkante kilometer en de stad zelf telt een kleine 3,1 miljoen inwoners. Als echter de kleine buitensteden ook mee worden genomen dan het totale Madrid Metropool zo’n 6 miljoen inwoners maar dat is dan ook over een vele grotere oppervlakte.

Vakantie Madrid

Als u een vakantie aan het plannen bent naar Spanje omdat u wat van de historie wilt zien van het land en mee wilt maken wat de geschiedenis van het land voor invloed heeft gehad op bepaalde steden dan zit u bij deze stad zeker goed. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van redenen te bedenken waarom een vakantie Madrid u zeker goed zou doen. Ook is zeker dat u ruim de tijd moet nemen om de stad en alle kleine en grote winkels en bezienswaardigheden eens goed te bekijken.