Málaga – grote havenstad

Málaga is de op één na grootste stad van autonome regio Andalusië en de op 5 na grooste stad van heel Spanje. In het zuiden van Spanje aan de Costa del Sol is deze havenstad te vinden met veel hoogbouw, veel toeristische bezienswaardigheden en uitstekende ligging. Als u in deze stad verblijft heeft u vele opties. Niet alleen kunt u gemakkelijk uitstapjes maken naar badplaatsen als Torremolinos, Benalmadena en Marbella maar ook kunt u naar Gibraltar, de Engelse Kolonie. Al met al heeft Málaga aardig wat te bieden voor ieder type bezoeker.

Málaga – de Geschiedenis

Over het onstaan van de stad bestaan verschillende theorieën. Aan de ene kant zijn archeologische opgravingen gedaan waarbij een nederzetting is gevonden die dateerd uit de 11e eeuw voor Christus. Dit zou betekenen dat de havenplaats ooit door de Turdelen bevolkt werd. Het gaat dan waarschijnlijk om de oudste en meest uitgebreide Fenicische factorij in Spanje. Vanwege de gunstige ligging aan zee en de ligging aan de voet van de Gibralfaro een populaire vestigingsplaats.

De andere theorie wijst naar de Grieken. Daarin komt voor dat de stad gesticht werd als Griekse kolonie door Grieken afkomstig uit Phocea. Hierbij zou de stad de naam Mainake gekregen hebben. Echter is hiervan verder geen enkel bewijs gevonden. In de aangelegen plaatsen zijn bewijzen gevonden van veel eerdere bewoning wat duidt op eerdere civilisatie wellicht van het legendarische Tartessus. Hoe dan ook, de originele naam van Málaga is Malaka.

Het is waarschijnlijk om aan te nemen dat deze naam is afgeleid van de semitische term m-l-k-t, Melkart oftewel letterlijk vertaald God van de Stad (Malik kart), Melkart was ook de God van de Handel waarbij verering plaatsvond op simpelweg een markt. Het is aannemelijk dat de naam Málaga hiervan is afgeleid tijdens latere bewoning door andere volken.

In de periode van de 6e eeuw voor Christus tot ongeveer eind 2e eeuw voor Christus werd de stad meerdere malen veroverd door Carthagers en later door Romeinen. Dankzij de Romeinen heeft de stad nu een haven en een Romeins theater in de stad ligging. Dankzij de bouwwerken van dit volk krijg de stad ook haar stadrechten en daarmee werd de stad een belangrijk centrum van de hele regio. Vele intellectuele mensen en kunstliefhebbers trokken in die tijd naar de stad toe.

In de periode van 411 tot en met 623 na Christus is de stad meerdere malen overgenomen door zowel Germaanse Visigoten als de romeinen waarbij het uiteindelijk in 623 weer in handen valt van de Visigoten. Na deze periode van overnames komen de Moren langs en nemen de stad over van de Visigoten. Málaga behoort dan tot het Arabische rijk en krijgt de naam Malaqah toegewezen.

Toen rond het jaar 1348 de rest van Europa geteisterd werden door overstromingen en de pestepidemie werden in Málaga het Alcazaba en het Kasteel op Gibralfaro voltooid, de belangrijkste monumenten en bewijzen van de Moorse bezetting en samenleving in de stad. Tijdens de herovering van Spanje door de Katholieke Koningen bouwden de Moren als verdediging van de stad wachttorens zoals de Puerto de la Torre, Alhaurín de la Torre en Alhaurín el Grande waarbij deze laatste 2 nu nabijgelegen eigen steden zijn geworden.

Na een lange strijd waarbij vele doden vielen kwam uiteindelijk de stad toch weer in handen van de Spanjaarden. Bij overname van de stad was het inwoner aantal teruggelopen naar 1.000 mensen en was zelfs de haven niet meer functioneel. Koning Filips II heeft Málaga nieuw leven ingeblazen door opdracht te geven de haven te vernieuwen een dijk aan te leggen en er voor te zorgen dat alles van de stad uitgebreid kon worden. Mede hierdoor heeft de stad een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de hierop volgende eeuwen als belangrijke havenplaats op de handelsroute.

Voor het toerisme zoals wij dat vandaag de dag kennen is 1919 een belangrijk jaar geweest. In dit jaar werd namelijk het vliegveld van de stad geopend waar de eerste internationale lijnvlucht ooit in Spanje begon. Na wat vervelende jaren rond de opstand van Francisco Franco en de steun van de italiaanse Mussolini kwam in in de jaren 50 en 60 het toerisme echt op gaan aan de Costa del Sol en daardoor explodeerde alles in de stad. Toen het Franco regime in Spanje viel heeft de stad zich opgewerkt tot een economisch centrum van Spanje.

Het speelt vandaag de dag een belangrijke culturele en economische rol.

Bezienswaardigheden Málaga

De havenstad heeft een aantal bezienswaardigheden die de geschiedenis van de stad laten zien. Zo is er Alcazaba, het Arabische Fort en Castillo de Gibralfaro (het kasteel op de berg). Verder zijn er ook zeker een aantal bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn van het bezoeken/bekijken.

Catedral de Málaga, De haven, Jardin de la concepcion, Iglesia del Sagrario, Iglesia Parroquil de Santiago, Plaza de Toros, Museo Picasso de Malaga, Museo Cister en ook Museo Taurino Antonia Ordoñez zijn bezienswaardigheden die u toch gezien moet hebben als u een bezoek brengt aan de stad. Op deze manier kunt u een stuk van de geschiedenis en de vorming van de havenstad meekrijgen waardoor ook u een heel andere blik op het leven van toen kunt krijgen.

Málaga – de Feiten

De havenstad is gelegen in de gelijknamige provincie waarvan de havenstad de hoofdstad is. De stad ligt in autonome regio Andalusië waarvan het de op één na grootste stad is aan de Costa del Sol. De stad heeft een oppervlakte van zo’n 398 vierkante kilometer en telt een kleine 565.000 inwoners.

Vakantie Málaga

Als u op vakantie gaat naar zuid Spanje, met name naar de Costa del Sol, dan is dit een stad die zeker de moeite waard is. Door de vele gebouwen en bezienswaardigheden die de historie van de stad bewijzen kunt u vele uren naar prachtige werken kijken. Ook is de stad ideaal voor mensen die graag uitstapjes maken naar omliggende dorpen/steden of naar een eiland als Gibraltar. Een vakantie Málaga is dan ook zeker de moeite waard.