Sevilla – hoofdstad van Andalusië

Sevilla is niet alleen een prachtige stad in Spanje het is ook nog eens de hoofdstad van autonome regio Andalusië in het Zuid Westen van Spanje. Deze hoofdstad is niet alleen belangrijk vanwege het feit dat het een hoofdstad is maar ook is Sevilla de belangrijkste stad in Zuid Spanje op gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. Een stad om rekening mee te houden dus. Ook is Sevilla de geboorteplaats van de Spaanse dans en muziekstijl Flamenco.

Sevilla – de Geschiedenis

Uit verschillende archeologische vondsten is gebleken dat de stad al sinds omstreeks 1000 voor Christus gesticht is, toenmalig als onderdeel van Tartessos. Volgens sommigen was de stad zelf Tartessos. Hierover is later nooit duidelijkheid gekomen. Omstreeks 600 voor Christus werd de stad met name gebruikt als handelcentrum waarmee het een belangrijke rol invulde voor vele mensen. Het is vanaf de 6e eeuw voor Christus tot ongeveer de 13e eeuw na Christus meerdere malen veroverd door onder andere Carthagenen, Romeinen, Visigoten, Moren en uiteindelijk weer de Spanjaarden.

De Moren gaven Sevilla de Arabische naam Ishbiliya, dat later veranderde in Shbiya, en waar ook het huidige Sevilla van is afgeleid. Onder het Moorse bewind groeide de stad zowel cultureel als economisch gezien enorm, en werd met dank aan de Arabische cultuur een van de belangrijkste steden van het rijk Al-Andalus, samen met Córdoba. Sevilla was hoofdstad van een van de vele taifarijken, en was daarvan van 1023 tot 1091 het machtigste.

Rondom het jaar 1063 begon echter langzaam maar zeker de katholieke opkomst, en al snel werd de stad voor het eerst afhankelijk van het Rijk van Castilië. In de tijd van de Almohaden bouwde men in Sevilla onder andere de Giralda en het Alcázar. Aan het einde van de 11e eeuw werd de stad bewoond door de Almoraviden, die zorgden voor verdere economische groei. In 1248 werd Sevilla officieel terugveroverd door Castilië, onder leiding van de katholieke koning Ferdinand III.

De stad heeft een hele belangrijke rol gespeeld bij de kolonisatie van Amerika. Niet alleen vertrok Christoffel Columbus in 1492 vanuit de stad naar Amerika maar ook de de stad de belangrijkste haven tussen Europa en Amerika. Ook werd de zilvervloot gelegen in de haven van Sevilla. Voor de hele handel in die tijd en de economie speelde de stad door de haven een hele belangrijke rol.

Een apart centrum, de Real y Supremo Cosejo de Indias, werd in de stad gesticht speciaal voor ontdekkingsreizen, transport van eventuele schatten en natuurlijk voor handelsrelaties met de zogeheten Nieuwe Wereld. Dit heeft voor de stad veel betekend. Niet alleen ontstond zo een gezonde economie, maar ook het inwoner aantal stond al boven de 100.000 in het jaar 1500.

Hiermee vormde Sevilla een van de meest ontwikkelde steden van heel Spanje. Als andere landen materialen, specerijen of handelswaren uit Amerika nodig hadden werden er handelaren naar de stad gestuurd om die hier te halen.

In de 17e eeuw heeft de stad te kampen gehad met een aantal problemen. Niet alleen ging het Archivo General de Indias van Sevilla naar Cadiz maar ook werd de stad hard getroffen door de financiële crisis, overstromingen en een pestepidemie die 60.000 mensen in Sevilla het leven kosten. Ondanks al deze tegenslagen bleef de stad zich toch ontwikkelen echter niet op religieus gebied. Rond het jaar 1671 waren er al meer dan 45 kloosters te vinden in de stad.

Vanaf de 18e eeuw tot en met de 21e eeuw heeft voor de stad ook ups en down betekend. Ze heeft te kampen gehad met de Franse Invasie, bezettingen en veel meer. Toch groeide de stad de stadsgrenzen voorbij. Er ontwikkelde zich steeds meer een belangrijk epicentrum in het zuiden van Spanje. Nog steeds, ook vandaag de dag, speelt de stad regelmatig belangrijke rollen bij evenementen of samenkomsten. Zo werd in 2002 de stad uitgeroepen tot gaststad voor de Europese Raad. Al met al een hele wisselende historie vol met negatieve en positieve veranderingen.

Seviliaanse Motto

In de vlag van de stad/provincie en op de putdeksels in de stad ziet men vaak het volgende staan: NO8DO waarbij de 8 een knot wol voorstelt. In het Spaans is dit madeja. Eigenlijk staat er dus “No Madeja Do” wat een seviliaanse uitspraak is van “No me ha dejado” wat letterlijk vertaald “Zij heeft me niet verlaten” betekend. Over de tot stand komen van dit motto worden verschillende personen naar voren gebracht. NIet alleen wordt er gezegd dat Alfons X dit motto in het leven heeft geroepen tijdens zijn oorlog tegen zijn zoon maar ook Ferdinand III wordt naar voren gebracht dat hij dit gezegt zou hebben tijdens de bevrijding van de stad van de Moren.

Bezienswaardigheden Sevilla

De stad kent door de lange en rijke historie nogal aardig wat bezienswaardigheden. De hele stad staat vol met historische monumenten, kerken, parken en palmtuinen. Een van de bekendste kerken van de stad is de Kathedraal Maria de la Sede wat tevens de grootste Gotische kerk ter wereld is. Bij deze kerk bevindt zich ook de hoge klokkentoren van 96 meter hoog. Volgens seviliaanse legende zou dit het hoogste punt van de stad moeten blijven en mogen er dus geen hogere gebouwen gebouwd worden.

Verder zijn er vele musea en kerken in de stad te vinden zoals; Alamede de Hercules, Casa de Pilatos, Hospital de la Santa Caridad, Monasterio Santa Maria de las Cuevas, Real Casa de la Moneda, Torre del Oro, Torre de Plata, 8 hele bekende keren, 11 bekende parken en paltuinen en een stuk of 10 bekende musea verdeeld over de stad. Sevilla is dus een echte toeristische trekpleister vol met bekende gebouwen en beroemde bezienswaardigheden.

Sevilla – de Feiten

De stad is gelegen in de gelijknamige provincie in het zuiden van Spanje en is tevens de hoofdstad van de autonome regio Andalusië. De stad heeft een oppervlakte van maar 140 vierkante kilometer waar zo’n 700.000 mensen wonen. Dit betekend dat er gemiddeld zo’n 5.000 mensen per vierkante kilometer woonachtig zijn.

Vakantie Sevilla

Als u op vakantie wilt naar Spanje dan kunt u deze stad toch zeker ook overwegen. Helemaal als u houdt van geschiedenis of vele bezienswaardigheden dan bent u bij deze oude havenstad zeker aan het juiste adres. Er zijn genoeg uitvals mogelijkheden naar steden als Málaga, Cordoba en Cadiz. U hoeft zich dus niet te vervelen tijdens uw verblijf. Al met al genoeg redenen om snel die vakantie Sevilla te boeken.