Toledo – Spaanse stad op werelderfgoedlijst

Toledo is een stad in de gelijknamige provincie in de Spaanse autonome regio Castilië-La Mancha. De stad ligt net even ten zuid-westen van Madrid aan de rivier de Taag en is een waar pracht om naar te kijken. De stad staat ook op de werelderfgoedlijst door de prachtige bezienswaardigheden die de stad rijk is. Al met al is Toledo absoluut het bezoeken waard.

Toledo – de Geschiedenis

De stad is één van de oudste steden van heel Spanje. Eerder was het de hoofdstad van de Iberische Carpetanen tot het in 192 voor Christus door de romeinen veroverd werd en omgedoopt tot Toletum. Daarna is het lange tijd rustig geweest in de stad. Pas in 534 na Christus werd het overgenomen door de Visigoten en deze maakten het weer een hoofdstad.

In 712 werd de stad overgenomen door de Moren en was het nog steeds hoofdstad maar ook woonplaats van de toen Emir onder de opperbevelhebber van het Kalief van Cordoba. In de periode die daar op volgde was de stad een economisch belangrijk onderdeel van de handel. Met name de wapenfabricage en de zijde en wolindustrie speelde grote rollen in deze stad in die tijd. In 1085 werd de stad overgenomen door de Castiliaanse koning Alfonso VI.

2 Jaar later werd in de stad de residentie van de koningen gebouwd. Ook werd in dezelfde tijd het kerkelijk centrum van Spanje daar opgericht. De volksopstand van de Comuneros (de gewone burger) is in Toledo begonnen. De stad heeft haar politieke betekenis verloren doordat de residentie van de koningen verhuist werd naar Madrid onder het bewint van Philips II. In de jaren 1559 tot 1561 resideerde de koningen echter weer in de stad.

Toen de Spaanse burgeroorlog uitbrak over heel het land zijn er maar weinig plaatsen geweest waar de verdedigingen zo goed geregeld waren als in deze stad. Dit is ook één van de gebeurtenissen/redenen waarvoor Toledo bekend is in de wereld.

Bezienswaardigheden Toledo

Door de rijke historie die de stad rijk is zijn er een flink aantal monumenten die getuigen van de geschiedenis van de stad. Zowel van de positieve als negatieve gebeurtenissen zijn monumenten of resten te vinden.

De volgende bezienswaardigheden zijn het meest bekend van de stad; Alcázar (kasteel), Kathedraal van Toledo, convento de San Antonio de Padua, Convento de Santa Ursula, convento de Santo Domingo el Antuguo, Iglesia de San Roman, Iglesia de Santo Tome, Mezquita de las Tornerias, Monasterio San Juan de los Reyes, Museo del GReco, Museo Victorio Macho, Museo Safardi, Palacio de Galiana, Sinagoga de Santa Maria la Blanca, Sinagoga del Transito, Taller del Moro.

Deze bezienswaardigheden hebben er onder andere voor gezorgt dat Toledo als cultureel centrum bekend is komen te staan. Dit heeft er mede aan bijgedragen dat de stad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is komen te staan. UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Alvorens een stad toegevoegd wordt aan deze lijst, dan zijn er echt belangrijke bezienswaardigheden die bijdragen aan de cultuur, is de stad een belangrijke plaats voor de wetenschap of vanwege de goede opleidingen.

Toledo voldoet dus in ieder geval aan een aantal van die eisen. Dit maakt de stad ook zeker een bezoek waardig.

Toledo – de Feiten

De stad is gelegen in de gelijknamige provincie in de autonome regio Castilië-la Mancha in het midden van Spanje net even ten zuid-westen van Madrid. De stad heeft een oppervlakte van maar liefst 232 vierkante kilometer en heeft een kleine 85.000 inwoners.

Vakantie Toledo

Als u van plan bent op vakantie te gaan richting Madrid of het midden van Spanje dan biedt deze stad zeker mogelijkheden. Niet alleen kunt u prima terecht voor diverse bezichtigingen van historische gebouwen die parallel staan aan de geschiedenis van de plaats maar ook kunt u er prima verblijven als opstapplaats naar bijvoorbeeld Madrid dat slechts op enkele kilometers afstand ligt van deze prachtige plaats. Mede door de actuele aansluiting op het Spaanse hogesnelheidsnet biedt de stad nu helemaal mogelijkheden voor een uitgerust vakantie Toledo.