Zaragoza – stad in Spanje

Zaragoza is één van de grotere steden in Spanje. Het ligt in de gelijkname provincie in de autonome regio Aragón op 199 meter boven zeeniveau aan de rivier Ebro. De stad is net als andere grote Spaanse steden een belangrijke speler in de handelsindustrie en belangrijke speler binnen de economie. Veel handel dat tussen Spanje en Frankrijk wordt gedreven gaat via de stad die centraal is gelegen tussen Barcelona en het Franse Toulouse. De stad heeft in het verleden vele namen gekend maar Zaragoza is nu toch een bekende stad, ook voor veel Nederlanders.

Zaragoza – de geschiedenis

De stad is gesticht in de eerste eeuw voor Christus onder keizer Augustus. Lange tijd is de stad rustig in handen van de Romeinen gebleven tot ongeveer 712 na Christus toen het over genomen werd door de Moren, zoals bijna alle belangrijke steden in die tijd. De Moren hebben het al die tijd in handen gehad tot ongeveer 1118 toen de stad eindelijk maar toch weer in bezit kwam van Christelijken onder leiden van Alfons I van Aragón.

De stad werd direct als hoofdstad van het nieuwe koninkrijk benoemd en veranderde van naam naar Çaragoça waar de huidige naam echt van af stamt. In het begin van de 19e eeuw heeft de stad behoorlijk geleden onder de belegering van Napoleon. Zo erg zelfs dat het inwoners aantal van de stad bijna terugzakte naar 1/5 deel van de originele aantallen.

Na de belegeringen in het begin van de 19e eeuw heeft het tot bijna 1865 geduurd voordat de stad de klap weer een beetje te boven was. De spoorlijn tussen Madrid, Barcelona en Bilbao heeft mede gezorgt voor de opleving in die periode. Ook heeft de stad een behoorlijke boost gekregen van de Frans-Spaanse tentoonstelling in 1908 die in de stad gehouden werd.

Bezienswaardigheden Zaragoza

Als men in de stad loopt kan met verschillende culteren tegenkomen in diverse gebouwen. Dit is met name het bewijs van de verschillende volken die de stad in handen hebben gehad. Deze monumenten en resten sieren het aangezicht van de stad. Ondanks het feit dat de stad qua grote de 4e van Spanje is staat het toch bekend als de onbekende en is het niet heel erg in trek bij toeristen ondanks de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is.

De belangrijkste monumenten van de stad zijn El Pilar, La Seo/Catedral del Salvador, Palacio de la Aljafería en de San Pable kerk. Stuk voor stuk werkelijk prachtige gebouwen die de stad een heel bijzonder aangezicht geven. Combineer dit met rivier de Ebro en je krijgt werkelijk prachtige beelden. Naast deze meest bekende monumenten zijn er nog tal van bezienswaardigheden en musea uit en over de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Moorse tijd en de periode van de Renaissance en Spaanse opstand. Al met al is Zaragoza zeker het bezoeken waard als prachtige Spaanse stad.

Zaragoza – de Feiten

De stad is gelegen in de gelijknamige provincie in autonome regio Aragón. De stad heeft een oppervlakte van maar liefst 1059 vierkante kilometer en telt een kleine 660.000 inwoners. Dit maakt dit een van de grootste Spaanse steden die tevens relatief dun bevolkt is met maar 660 inwoners per vierkante kilometer. De meeste Spaanse steden hebben een verhouding van maar liefst 1800-2500 inwoners per vierkante kilometer. Dit al vergelijking.

Vakantie Zaragoza

Als u op vakantie gaat naar Spanje en u wilt een beetje centraal verblijven in dit prachtige land dan biedt deze stad absoluut uitkomst. Met prachtige bezienswaardigheden en aangezichten, vele historische gebouwen en het gevoel van de stad maken dit tot een waar cultureel centrum. Mocht u centraal willen verblijven omdat u uitstapjes wilt maken naar steden als Barcelona, Bilbao en Madrid dan kunt u een vakantie Zaragoza prima plannen want de afstanden zijn prima te overbruggen.