Een vakantie Spanje, waar wacht je op?

Een vakantie Spanje voor zon, ontspanning en genot

Als u een vakantie aan het plannen bent en u wilt naar de zon toe dan kan Spanje wellicht uitkomst bieden voor u. Maar wat weet u allemaal al van het land? Wij hebben het een en ander voor u opgezocht zodat ook u weet wat voor een vakantie u aan het plannen bent. Wist u bijvoorbeeld dat de Spaanse taal, net als de Nederlandse, verschillende dialecten heeft? Totaal zijn er 8 verschillende dialecten die in diverse delen van het land gesproken worden. De originele taal, het Castiliaans of Spaans, Catalaans, Baskisch, Asturisch, Extremeens, Galicisch, Aragonees en Aranees.

De dialecten verschillen vaak zoveel van elkaar dat 2 personen uit verschillende autonome regio’s van Spanje elkaar niet kunnen verstaan. Totaal zijn er in Spanje 17 verschillende autonome regio’s die zelf weer onderverdeeld zijn in provincies waarvan beide, zowel provincie als regio, elk hun eigen hoofdstad hebben. Elke autonome regio heeft zelf een eigen regering en parlement met grote wetgevende en uitvoerende macht. Een complexe indeling maar dat mag ook wel voor een land van 505.992 vierkante kilometer. Dat is maar liefst 12 keer Nederland. Daarom is het belangrijk te weten waar u die vakantie Spanje gaat houden.

Steden bekijken tijdens uw vakantie Spanje

Als u die vakantie dan eindelijk maar toch geboekt heeft dan wilt u ook wel graag weten welke steden er zijn om te bezoeken die ook nog eens de moeite waard zijn. De 10 grootste steden van Spanje zijn op volgorde van groot naar klein: Madrid (Hoofdstad), Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma de Mollorca, Las Palmas en Bilbao. U kunt zich natuurlijk goed voorstellen dat al deze steden samen goed zijn voor behoorlijk wat bezienswaardigheden. Daarom hebben wij speciaal voor u een aantal van deze bezienswaardigheden opgezocht.

Vakantie Spanje – bezienswaardigheden

Het land heeft 38 bezienswaardigheden die zo bijzonder zijn dat ze door de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) op de werelderfgoedlijst zijn gezet. De meest bekende bezienswaardigheden hiervan zijn:

 • Het Alhambra in Granada
 • Het historische centrum en de kathedraal van Cordoba
 • De palmentuin van Elx nabij Alicante
 • Antoni Gaudí werken: Park Güell, Casa Batllo, Sagrada Familia, Casa Mila en Palau Güell allen in Barcelona
 • De musea en architectuur van Madrid
 • In Toledo het historische centrum
 • De kathedraal en het Alcázar van Sevilla
 • Santiago de Compostella en de pelgrimsroutes
 • Kathedraal van Burgos
 • Salamanca
 • De witte dorpen in de omgeving van Málaga (Mijas e.d.)
 • Alcala de Henares
 • La Lonja de la Seda in Valencia

Naast de hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn er natuurlijk in elke grote stad of regio van Spanje nog wel andere bezienswaardigheden te noemen. Om hier meer over te weten te komen raden wij u aan de omschrijving van de steden zelf te bekijken.

Vakantie Spanje – Geschiedenis

Spaanse costa's en steden - Vakantie Spanje

Het land heeft een hele lange en hele rijke historie. Volken die leefden nog voordat de Romeinen Europa overnamen hebben Spanje ook in bezit gehad. Voor de ontwikkeling van het land naar hoe wij het nu kennen zijn met name de tijden vanaf de 8e eeuw belangrijker. In dit tijd waren de Moren in het land aan de macht en deze voerden de Islam in waardoor er een Moors-Spaanse cultuur ontstond. Zij hebben er voor gezorgd dat er meerdere kathedralen werden gebouwd, forten en andere prachtige bouwwerken zijn allemaal aan hun te danken.

Vele gebouwen zijn echter tijdens de Spaanse Reconquista verloren gegaan. De Moren zijn vanaf het begin van de 8e eeuw tot in de 15e eeuw het regerende volk in het land geweest. Pas in 1492 werd het land volledig weer overgenomen door de Spanjaarden.

Spanje is vanaf 1504 tot en met 1868 een wereldmacht geweest en had meerdere koloniën over de hele wereld verdeeld. Pas ver in de tweede helft van de 19e eeuw leidde de Spaans Amerikaanse Oorlog tot het verlies in 1898 van de laatste koloniën die Spanje nog in bezit had zoals Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen. Al dit tijd is Spanje een koninkrijk geweest tot in 1931 een republiek werd door het gedwongen aftreden van de toenmalige koning Alfonso XIII. Een goede stap is dit niet geweest.

Lange tijd heeft het land niet zo in onzekerheid geleefd als in de begin periode van de republiek. De Spaanse Burgeroorlog heeft er voor gezorgd dat er weer een verschuiving plaatsvond in de macht. De strijd ging tussen de regering en de nationalisten onder leiding van Generaal Franco. Na een heftige strijd hebben de nationalisten gewonnen en de generaal kwam aan de macht als dictator. Dit regime heeft geduurd tot 1975 toen de generaal kwam te overleden. Direct daarna werd de monarchie in het land hersteld en de rechtmatige troonopvolger, Juan Carlos, kleinzoon van Alfonso XIII werd tot koning gekroond.

Zelfs in het begin van het nieuwe koninkrijk was Spanje een verdeeld land. Daar kwam pas verandering in toen in 1978 een democratische grondwet tot stand kwam. Deze grondwet heeft er voor gezorgd dat de te sterk gecentraliseerde staatsvorm die het land kende onder dictator Franco overging in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio’s zoals wij die vandaag de dag kennen. De grenzen van deze regio’s zijn allemaal in de grondwet van Spanje vastgelegd zodat er nooit weer twijfel over kan ontstaan.

Costa’s en Badplaatsen voor uw vakantie Spanje

vakantie Spanje aan de Costa

Net als dat het land verdeeld is in autonome regio’s kent het land ook diverse Costa’s. Costa betekend letterlijk kuststreek, oftewel het land kent vele kuststreken. Totaal kent het land zo’n 4964 km aan kustlijn totaal verdeeld over 19 Costa’s. Gezien het feit dat het dus gaat om kuststreken kunt u zich ook indenken dat hier vele badplaatsen en havens te vinden zijn en dat klopt ook absoluut. Spanje kent totaal zo’n 30 bekende badplaatsen waarvan de meest bekende toch wel plaatsen zijn als Lloret de Mar, Torremolinos (of Benalmadena), Fuengirola, Alicante, Benidorm, Roses en Sant Feliu de Guixols. Jaarlijks zijn deze badplaatsen bij elkaar goed voor enkele tientallen miljoenen toeristen die bij elkaar zoveel uitgeven dat een vakantie Spanje een belangrijke bron van inkomsten is geworden voor het hele land.

Net als dat bij de badplaatsen de ene plaats bekender is dan de andere geldt dit natuurlijk ook voor de Costa’s. Costa del Sol, Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Maresme en Costa Dorada zijn zo’n beetje de meest bekende Costa’s als er gekeken wordt naar waar de meeste toeristen naar toe trekken. Met name de Costa del Sol en Costa Brava zijn uiterst populair bij Nederlanders om daar hun vakantie Spanje door te brengen en sommigen blijven er zelfs overwinteren. U heeft daar dan ook ruime keuze uit hotels, vakantiewoningen, villa’s en appartementen.

Vakantie Spanje – de Feiten

Spanje is is een land in het zuidwesten van Europa. De hoofdstad van het land is Madrid waar vele denken dat dit Barcelona is. Het land heeft een totale oppervlakte van zo’n 505.990 vierkante kilometer waar een kleine 46.661.950 mensen woonachtig zijn (aldus de telling in 2009). Jaarlijk komen er tussen de 60 en 70 miljoen toeristen en dit aantal stijgt nog steeds met gemiddeld zo’n 5 procent per jaar. Dit houdt in dat er dus meer toeristen vanuit de hele wereld op vakantie Spanje gaan dan dat het land zelf inwoners kent. Volgens diverse bronnen komt het merendeel van deze toeristen uit slechts 3 landen, te weten Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Samen zijn deze landen goed voor zo’n 66% van het totale toerisme. Nederland levert hier slechts 4% aan bij.

Het land kent 17 autonome regio’s en 2 autonome steden. Totaal zijn er 19 costa’s verdeeld over 4964 km kustlijn. Het land heeft diverse grote steden met als hoofdstad Madrid. Barcelona volgt op een 2e plaats. Totaal zijn er 8 dialecten te vinden verdeeld over het hele land. In het noorden van Spanje grenst het land aan Frankrijk en in het westen aan Portugal. Spanje beslaat zo’n 80% van het Iberische Schiereiland in zuid Europa.

Een vakantie Spanje is altijd een goed idee

Ongeacht waar u naar toe op vakantie gaat in dit land kunt u bijna altijd overal wel terecht. De Costa’s met de bekende en prachtige badplaatsen zijn uitermate geschikt voor vele vakantiegangers. De voorzieningen hier zijn vaak goed te noemen en de mogelijkheden zijn vaak eindeloos. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar één van de Spaanse eilanden te gaan bij de Canarische Eilanden of op de Balaeren zoals Mallorca of Menorca. Al met al zijn er genoeg mogelijk voor u om een heerlijke vakantie Spanje tegemoet te gaan.