Een huis kopen in Spanje

Je denkt erover of wellicht heb je de beslissing reeds genomen om een huis te gaan kopen in Spanje. Het is raadzaam om je in dit geval eerst eens rustig te oriënteren in wat je werkelijk wilt en je goed te verdiepen in het kooptraject.
huis kopen in Spanje
Wat zijn de uiteindelijk kosten? Hoe zit het met eigendomsrechten m.b.t. grond? Welke belastingen zijn van toepassing? Hoe werkt een hypotheek in Spanje? Dit zijn enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen.

Waar kun je op letten als je een huis koopt?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een huis wilt kopen in Spanje, bijvoorbeeld:

  • Is de verkoper de daadwerkelijke eigenaar van de woning?
  • Is de verkoper de enige eigenaar van de woning?
  • Gaat het om eigen grond of om erfpacht?
  • Rusten er nog schulden of hypotheken op het huis?
  • Is het huis een monument of ruïne? Hetgeen je kan beperken in de bouwmogelijkheden.

Bij het gemeentehuis kun je vragen om een bestemmingsplan. Indien deze bestaat is het verstandig om contact te leggen met de lokale vereniging van eigenaren. Vragen kan nooit kwaad en levert wellicht waardevolle en belangrijke informatie op over de potentiele aankoop.

Welk huis moet je kiezen?

Alvorens je op zoek gaat naar je huis in Spanje kun je het beste een lijst met wensen opstellen. Deze lijst helpt je gemakkelijker door de selectie heen. Neem alle tijd en beoordeel of een huis aan je behoeften voldoet.

Indien je een of meerdere woningen op het oog hebt kijk dan goed naar de kenmeren van de woning(-en). Bepaal of de huizen inderdaad aan je wensenlijst voldoen.

Selectie criteria

Prijs en ligging

Vergelijk de prijs van de woning met andere huizen in dezelfde omgeving. Onderschat geen zaken zoals bereikbaarheid, omliggende faciliteiten, ziekenhuizen, scholen, markten en warenhuizen. Ook omgevingsvervuiling is belangrijk, denk hierbij aan vervuiling, geluidsoverlast en horizonvervuiling.

Eigenschappen

Betreft het een huis of appartement? Zijn er gemeenschappelijke diensten? Is er sprake van een vereniging van eigenaren? Zijn er bijkomende (service) kosten?

Staat van de woning

Is de woning energiezuinig? Is de isolatie geluidsdempend? Voldoen gas, water en licht aan de veiligheidseisen? Is er sprake van achterstallig onderhoud of verval?

Prijs

De kwaliteit, locatie en het soort woning hebben de grootste invloed op de prijs van de woning. Daarnaast dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals belastingen, waardebepaling, notariskosten, registratiekosten, etc. Over het algemeen komen de bijkomende kosten op ongeveer 7-10% van de waarde van de woning.

Belastingen

Net als in Nederland kent ook Spanje verschillende belastingen die afhankelijk zijn van waarde van de opstal en hetopgebouwde vermogen. Laat u goed voorlichten omtrent deze belastingen en wat deze belastingen betekenen voor uw situatie. Dit scheelt een strop achteraf.

Huis huren

Je kunt eenhuis kopen in Spanje, maar het is de moeite waard om te onderzoeken of je ook een huis kunt huren. Door een huis te huren kun je eerst wennen aan de omgeving en ervaren of deze echt bij je past of niet.